Kino Konepaja – Referenssiluokan elokuvateatteri Ideafix Oy:n ja Cinemafix Oy toimesta

Kino Konepaja
Vierailimme Kino Konepajassa Helsingin Vallissa haastattelemassa sen johtoa ja rakennusurakkaan osallistuneita ammattilaisia.

teksti Juhani Nurmi

Kesällä 2024 lanseerattu Kino Konepaja on 50-paikkainen, boutique-tyylinen elokuvateatteri ja baari. Tämä referenssitason elokuvateatteri sijaitsee Helsingin Vallilan Konepajalla. Konepajan alue on kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti uniikki lokaatio. Kino Konepaja on uusin lisäys alueen kukoistavaan ravintola- ja kulttuuritarjontaan.

Whitepoint Oy:n toimitusjohtaja Jussi Myllyniemi kertoo meille, miten nopeasti kulttimaineeseen noussut Kino Konepaja syntyi. Siitä vastaa Konepajan kehitysyhtiö, The Train Factory. Kino Konepajan sisällä retronostalgia kohtaa viimeisimmän teatteritekniikan. Sen teknisestä toteutuksesta ovat vastanneet Ideafix Oy ja Cinemafix Oy.

”Meillä Whitepoint Oyssä on kaksi erillistä firmaa. Whitepoint Digital tekee elokuvien jälkitöitä. Whitepoint Optics on puolestaan keskittynyt elokuvalinssien valmistamiseen. Pari vuotta sitten me ryhdyimme etsimään tilaa, jonne saisimme isomman jälkituotantostudion. The Train Factorylta löytyi tällainen tila, mihin olisi mahdollista rakentaa pieni elokuvateatteri.”

Älä harjoittele elokuvateatterin rakentamista

Jussi kertoo käyneensä vuonna 2023 Joensuussa Cinema-päivillä. ”Juttelin siellä BioRexin toimitusjohtajan Aku Jaakkolan kanssa. Kyselin Akulta vähän vinkkejä elokuvateatterin rakentamiseen. En itse tiennyt yhtikäs mitään elokuvateattereiden rakennusprosessista. Aku kehoitti minua olemaan ihmeessä yhteydessä Jaska Saariseen. Jaskalla on ihan jäätävä kokemus elokuvateattereiden rakentamisessa ympäri Eurooppaa. Aku sanoi minulle myös, että elokuvateatterin rakentamista ei kannata lähteä itse harjoittelemaan. Se oli ehkä paras päätös, mitä tässä koko prosessissa tein.”

Jussi Myllyniemi tunnustaa vilpittömästi saaneensa Ideafixin Juha Järvimaalta ja Jaska Saariselta ehtymätöntä apua ja konsultaatiota. ”Se oli ihan huikeata. Suunnittelimme tätä teatteria noin vuoden. Sitten kun pääsimme vihdoin oikeasti rakentamaan, kaikki tapahtui tosi nopeasti. Rakentamiseen meni vain noin 3-4 kuukautta. Tämä on vanha junamaalaamo, tämä tila missä me nyt ollaan. Kyseessä on myös suojeltu rakennus, joten täällä kaikki päätökset kestää hieman pitempään. Alkuperäinen ajatus oli pistää sali toisinpäin, jolloin olisimme saaneet noin 4-metrisen valkokankaan. Isoin päätös oli kääntää sali sivusuuntaisesti, jolloin saimme lopulta paljon isomman valkokankaan. Jaskalta tuli idea, että otetaan yksi kantava palkki pois ja laitetaan uusi palkki kattoon, jolloin me saatiin käännettyä koko salin. Me saatiin tästä geometrisesti ihan loistava. Nyt meillä on 7-metrinen valkokangas. Se oli yksi yksittäinen iso ratkaisu meille.”

Sali soveltuu jälkituotannolle ja elokuville

Cinemafix Oy:n Ari ”Jaska” Saarinen, joka toimi yhteistyössä Ideafix Oy:n kanssa, kertoo meille lisää suunnittelu- ja rakennusvaiheista. ”Tilahan oli äärimmäisen ongelmallinen, kun täällä oli aiemmin niin paljon pilareita. Uusia ja vanhoja pilareita. Kyseessähän oli vanha veturihallin maalaamo. Aluksi näytti siltä, että itse teatterista tulisi kapea, formaatiltaan väärän tyyppinen. Pitkä ja kapea. Se ei olisi oikein toiminut tuohon Jussin päätyöhön, siis elokuvien värimäärittelyyn. Sitten vähän aikaa mietittiin, että jospa kuitenkin uskallettaisiin poistaa pilareita ja korvata niitä muilla tukirakenteilla, niin että projekti onnistuu. Tässä tapauksessa The Train Factory, joka on alueella päävuokraisäntä, lähti mukaan ja innostui. Saatiin turvallisesti pois pilareita, käännettyä sali eri päin, leveämmäksi ja paremman muotoiseksi. Nyt sali hyödyttää ja palvelee tuplasti: se palvelee jälkituotantohommia että leffojen katsomista.”

Jussi Myllyniemi: ”Täällä on asioita, joita ei perusstudion rakentaja ei olisi mitenkään pystynyt ratkaisemaan tyydyttävällä tavalla. Ihan tästä teatterin geometriasta lähtien. Täällä on tällaisia hankalia juttuja, kuten metallipalkkeja ja miten ne akustoidaan oikein. Jaskan kautta tuli mukaan akustiikkaguru Kalle Lehtonen Promethor Oy:stä. Tämä koko tiimi, joka on rakentanut satoja saleja, oli ihan täysin korvaamaton meille. Tämä on tämmöinen täydellinen työteatteri ja studio. Tämä ei ole pelkästään viihdettä, vaan myös työtä varten.”

Jaska Saarinen: ”Itse salin puolella kaikki on viimeisen päälle uutta ja korkealaatuista. Jussi halusi nimenomaan värimäärittelyn takia xenon-projektorin. Se on harvinaista nykypäivänä, kun on tarjolla niin paljon lasertekniikkaa. Elokuvaajat pitävät usein enemmän xenonin värilämpötilasta kuin laserin.”

Akustiikka- ja äänentoistoratkaisuja

Saarisen mukaan äänieristys on aina massiivinen vaihe Kino Konepajan kaltaisessa teatteriprojektissa. ”Pitää tavallaan tehdä laatikko laatikossa laatikon sisällä, joka on täysin äänieristetty. Aivan kuten vanhoissa musiikkistudioissa. On kelluvat laatat ja paksut, toisistaan eristetyt kaksikerroksiset seinät. Äänentoisto on tietenkin kotimaista huippulaatua. Harva uskaltaa ostaa GENELECiä. Parasta on vaikea ostaa. Sillä on tietysti aina myös kova hintalappu. Suomessa on hyvin perinteistä, että nimenomaan tuotantopuolella käytetään paljon GENELECiä nimenomaan sen uskomattoman hienon ja neutraalin äänentoiston takia. Sen voi hyvin yhdistää myös normaaliin elokuvakäyttöön, kun tilat ovat oikein kokoisia. Ja tässä kaikki tuntui natsaavan kun aikamme pyöriteltiin 3D-mallia ja pohdimme yhdessä mikä tästä voisi tulla. Huoneakustiikka ja äänieristys on saman huippukaverin eli Kalle Lehtosen toimesta Promethor Oy:ltä. Se tekee puolet lisää hyvälle äänitoistolle. Hyvillä laitteilla ei vielä pääse loppuun asti. Eli se on ympäristö tehty sille täydelliseksi. Lineaarinen jälkikaikuaika ja niin poispäin.”

Jaska Saarisen GENELEC-valinnat Kino Konepajassa tekevät vaikutuksen kenen tahansa äänentoiston ammattilaiseen. ”Kankaan takana pääkaiuttimena on Genelecin S360-malli. Sitten siellä on Genelecin isoimman mallin subwoofer. Kookkain malli, mitä he valmistavat. Surround-kaiuttimet ovat GENELEC 8250 -mallia. Riittävät erittäin hyvin tähän tilaan. Valkokankaana täällä on myös hyvin erikoinen ratkaisu. En tiedä onko se ainoa laatuaan Suomessa: Stewart Screensin MicroPerf-valkokangas. Ainoa perinteisen tyyppinen PVC-valkokangas, joka ei vaikuta äänentoistoon. Se ei jarruta äänentuloja, eikä leikkaa diskantteja pois. Säilyttää äänen erottelukuvan parhaana.”

Loppusanat Jussilta ja Jaskalta

Jussi Myllyniemi ja Jaska Saarinen saavat vielä viimeisen sanan. ”Tässä Kino Konepaja -projektissa on ollut mukana ihan valtavan hyvä tiimi. Itseasiassa useita tiimejä, jotka ovat pelanneet tosi hyvin yhteen. Täytyy kiittää Juha Järvimaan Ideafix Oy:tä siitä, kuinka hyvin he pelasivat yhteen rakentajan ja sähkötiimin kanssa. Tässä oli mukana ihan huippuporukka”, Jussi kiittää.

”Koko Kino Konepaja -projekti on mielestäni täydellinen etiketti Ideafix Oy:lle. Kino Konepaja on suorastaan vitriini siitä, millainen hyvä elokuvateatteri voi parhaimmillaan olla. Hyvän ja huonon elokuvateatterin välinen ero maksaa rahassa lähes aina saman. Lopputulos vaan on ihan erilainen. Hyvässä teatterissa on tehty oikeita valintoja. Kaikkihan on elämässä kompromissien tekoa. Pitää vaan tehdä ne parhaat kompromissit”, Jaska korostaa.

”Jos Jaskan ja Juhan tiimit eivät olisi olleet osallisina mukana tässä projektissa, olisimme varmaan tehneet pelkän elokuvateatterin. Siitä ei olisi tullut läheskään näin hyvä ja toimiva konsepti. Vuosikymmenien osaaminen näkyy siinä, että järkevät ratkaisut tulevat aina nopeasti. Et voi ostaa kaupasta valmista elokuvateatteria. Sinun on löydettävä ne oikeat ihmiset siihen ympärille auttamaan sinua”, Jussi Myllyniemi päättää.

Katso haastattelut Cinemafixin YouTube-kanavalta!

Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kiinnostuitko?

Soita tai laita viestiä

Lähetä viesti

Seuraa somessa!