Asset 2

Bio Pallas -elokuvateatterin uudistus toteutettiin perinteitä kunnioittaen

Bio Pallas on Karjaalla perheyrityksenä toimiva elokuvateatteri. Jo sata vuotta elokuvia tarjonnut korttelikino avasi ovensa syksyllä 2023 puoli vuotta kestäneen remontin jälkeen, jossa uudistettiin kaikki salin esitystekniikasta istuimiin ja ikonisesta Pallas-valomainoksesta aulan valaisimiin. Muutokset ovat osa käynnissä olevaa sukupolvenvaihdosta, johon sisältyy myös Pallaksen muutos palvelemaan paremmin nykypäivän moninaisia tarpeita. Perinteikkään, pitkään paikallisia palvelleen korttelikinon asiakkailla oli huoli uudistuksesta ja sen vaikutuksesta paikan totuttuun tunnelmaan ja ulkoasuun. Lue artikkelista, miten Bio Pallas uudistuu sukupolvenvaihdoksen myötä säilyttäen Pallaksen perintöä kunnioittavan tyylinsä.

1939-vuodesta lähtien funkkisrakennuksessaan elokuvia tarjoavan Bio Pallaksen valomainos päivitettiin uuteen, mutta tekstin vanha design säilytettiin

Karjaan elokuvien sydän

8000 asukkaan Karjaa on rikkaasta kulttuuritarjonnastaan tunnettu kaupunginosa. Vuodesta 1939 nykyisellä sijainnillaan elokuvia tarjonnut Bio Pallas ei ole syyttä paikallisille tärkeä paikka. Elokuvissa on käyty ensin vanhempien kanssa, teininä ihastuksen kanssa ja myöhemmin vanhempana omien lasten kanssa. Bio Pallas edustaa paikallisille perinteikkyyttä ja jatkuvuutta.

Uudistuksen taustalla sukupolvenvaihdos

1960-luvulta lähtien saman suvun omistuksessa olleen elokuvateatterin yrittäjänä toimii nykyään Sini Sipiläinen, joka jatkaa perheyrityksen työtä. Sukupolvenvaihdoksen myötä elokuvateatteri saa mittavia muutoksia, jotka näkyvät sisustuksessa, aulan tarjoiluissa, esitystekniikassa ja elokuvien esitysten ulkopuolisessa, lisääntyvässä toiminnassa. Uudistus ei kuitenkaan tarkoita menneisyyden unohtamista vaan korttelikinon päivittämistä niin, että se palvelee paremmin nykypäivän tarpeita. Tyylillisesti Bio Pallaksessa haluttiin säilyttää karjaalaisten tuntema korttelikino, kaurismäkeläinen vaatimattomuus ja perinteikkyys.

Yrittäjä Sini Sipiläinen tiskillä, josta leffaliput ja -eväät voi nykyisin ostaa käteisen lisäksi myös maksukortilla

Elokuvateatterista monipuoliseksi ja muuntautuvaksi taide-, viihde- ja opetuskeskukseksi

Uudistuksessa ei ole kyse pelkästään esteettisestä ja teknisestä muodonmuutoksesta. Pallas suunnitellaan vastaamaan paremmin nykyajan vaatimuksia ja toisaalta mahdollistamaan monimuotoisempaa käyttöä. Sini Sipiläisen visiona on kehittää Bio Pallasta tarjoamaan elokuvaelämyksien lisäksi esimerkiksi stand-up-esityksiä, teatteria, konsertteja, aulan vaihtuvia taidenäyttelyitä sekä kahvila- ja anniskelupalvelua. Ulkopuoliset toimijat voisivat hyödyntää teatteria esimerkiksi luento- ja konferenssikäytössä. Juhlia ja merkkipäiviä varten salin voi myös vuokrata yksityisnäytöksille ja aulatilat toimivat kestitykseen.

Elokuvateatterisalin laajamittaiset uudistukset tehtiin katsojakokemus edellä

Sali oli uudistuksen tarpeessa: penkit olivat rikki eikä niitä pystynyt korjaamaan, projektoriin ei saatu enää päivityksiä, etummaiset penkkirivit olivat seisseet pitkään käyttämättöminä valkokankaan ollessa liian lähellä… Ari ”Jaska” Saarinen pyydettiin paikalle suunnittelemaan uusi sali.

”Jaska loi uskoa meihin, että uskalsimme lähteä toteuttamaan suurta teatteriremonttia. Jaska toimi salissa suunnittelutukena ja apu oli aina lähellä kun sitä tarvittiin ja niitä hetkiä tulikin matkan varrella useampia.”

Bio Pallaksen elokuvateatterisali on kokenut perusteellisen päivityksen. Uusi projektori, neljä metriä leveämpi, kaareva valkokangas ja Dolby 7.1 tuovat entistä immersiivisemmän elokuvakokemuksen. Valaisimet on uusittu, istuimet on vaihdettu mukavampiin ja jalkatilaa on enemmän. Suomen Elokuvasäätiön tuella katettiin oleellinen osa uudistuksen kustannuksista.

‘’Salin tekniikka uusittiin täysin, kun noin 10 vuotta sitten digitalisoitu kalusto alkoi käydä vanhaksi. Vaikka tämä uudistuksen tekninen harppaus oli aika iso ja nyt saadaan kirkkaampaa, isompaa kuvaa ja kunnon äänentoistoa, niin salin uudistuksessa mentiin katsojakokemus edellä. ‘’ Sini Sipiläinen kuvailee

Salin etummaisten penkkirivien poiston myötä tilaa vapautui esityksille ja puhujille

Salin uudistuksessa otettiin huomioon myös oheismyynnin mahdollistaminen ja videovalvonnalla luotiin edellytykset myös salin avaamista anniskelutilaksi.

Salin takaosaan asennetut mukavat sohvat pöytineen tarjoaa mahdollisuuden astetta mukavampaan leffakokemukseen.

Nuoren yrittäjän toiveesta vanhaa vaalittiin pitämällä esimerkiksi istuimien väri tuttuna punaisena ja säilyttämällä arvokkuutta ja perinteitä korostavat, valkoiset seinät. Seinille voidaan kuitenkin nykyään vetää mustat verhot, mikäli sali halutaan mahdollisimman hämäräksi.

Aulatilan uudistukset – odotustilasta kohtaamispaikaksi

Nykyisin lippukioskista saa myös virvokkeita ja pientä purtavaa ja ostokset voi maksaa myös pankkikortilla. Sini Sipiläinen sisusti ja suunnitteli aulatilan itse. Mukavat istuimet pöytineen, viihtyisä, retro-henkinen sisustus ja kahvilapalvelut luovat tilan, jossa elokuvan ystävät voivat nauttia kohtaamisistaan myös näytösten ulkopuolella. Anniskeluoikeudet mahdollistaa elokuvan puinnit lasillisen äärellä.

‘’Ennen uudistusta asiakkaat jäivät usein rakennuksen ulkopuolelle juttelemaan leffasta. Siinä vierähti usein yli puolikin tuntia. Nyt Pallas voi toimia olohuoneena vieraille, jotka haluavat jäädä näytöksen jälkeen keskustelemaan ja viettämään aikaa yhdessä.’’

Ennen ja jälkeen - salin aulatilat muuntautuivat odotustilasta olohuoneeksi

Bio Pallas mukautuu moneen

Uudistus mahdollistaa Pallaksen aiempaa monimuotoisemman käytön. Paikka voi toimia tilapäisesti kahvilana, aulatilaan asennettavat galleriakiskot mahdollistaa vaihtuvien näyttelyiden järjestämisen ja elokuvasalin päivittäminen mahdollistaa esittävän taiteen ja opetustilaisuuksien järjestämisen.

Pallas on myös avoinna ulkopuolisten tahojen käyttöön: juhlien järjestämiseen, yrityksien virkistyskäyttöön tai vaikkapa opetuskäyttöön, niin kuin paikallinen Axxell-ammattioppilaitos uudistuksen jälkeen teki. 

Paikalliset mukana vaikuttamassa Bio Pallaksen tulevaisuuteen

2023 toteutettu remontti oli näkyvin osa uudistusta, mutta kehitystyö jatkuu ja Sipiläisellä on paljon ideoita, jotka odottavat toteuttamista. Kaikkea ei kuitenkaan voi muuttaa kerralla.

‘’Teen erilaisia kokeiluita ja kuuntelen kävijöiden palautteet tarkkaan. Jos jostain uudesta ideasta ei pidetä, niin sitten pitää yrittää jotain muuta. Bio Pallaksen on kuitenkin tarkoitus palvella paikallisia ja yhteistyössä kävijöiden kanssa paikka kehittyy parhaiten palvelemaan paikallisten tarpeita.’’

Sipiläinen hyödyntää myös sosiaalisen median kanavia toiveiden kuuntelussa ja paikalliset ovat lähteneet innokkaasti tähän mukaan.

‘’Remontin loppupuolella kysyin Facebookissa, että mitä näytöksiä kävijät haluaisivat Pallakseen. Kyselyyn tuli satoja vastauksia! Kaikkea ei pysty tietysti toteuttamaan, mutta tästäkin kyselystä sain hyviä ideoita tuleviin näytöksiin.’’

Bio Pallaksen ohjelmisto

Bio Pallaksen Facebook-sivut

Cinemafix suunnittelee, asentaa ja huoltaa kaiken, mitä elokuvateatterisi tarvitsee

Meillä on Suomen laajin valikoima elokuvateatterikalustoa. Esitystekniikka, istuimet, valoratkaisut, näytöt, suunnitelmat ja konsultointi – kaikki yhden katon alla!

Ota yhteyttä!
Ari ‘’Jaska’’ Saarinen
Jaska (at) cinemafix.fi
+358 400 411 875

 

Tulossa käymään?

Härkälenkki 2
01730, Vantaa
Finland

Seuraa somessa
LinkedIn: Cinemafix
Instagram: @c
inemafix.fi
Facebook: Cinemafix

Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Kiinnostuitko?

Soita tai laita viestiä

Lähetä viesti

Seuraa somessa!